The Common Linnets ontvangen DCMA Ambassador Award

The Common Linnets ontvangen DCMA Ambassador Award
The Common Linnets ontvangen DCMA Ambassador Award

 

De Dutch Country Music Association (DCMA) heeft de DCMA Ambassador Award uitgereikt aan The Common Linnets. De uitreiking vond plaats voorafgaand aan het optreden van The Common Linnets op het Metropool Open Air in het Openluchttheater Hertme in de gelijknamige Twentse plaats.

 

 

 

De DCMA Ambassador Award is een speciale award die wordt uitgereikt aan een artiest of organisatie, welke een langdurige bijdrage levert aan de promotie van de Nederlandse countrymuziek in zowel binnen- als buitenland. De DCMA Ambassador Award kan vergeleken worden met de CMA Pinnacle Award, die door de CMA in Nashville tot nu toe slechts twee maal is uitgereikt (Garth Brooks in 2005, Taylor Swift in 2013). The Common Linnets hebben met hun succesvolle singles en album Nederland op een geweldige manier op de kaart gezet. Ze waren dan ook zeer verheugd met deze bijzondere erkenning en vonden het een hele eer om de DCMA Ambassador Award in ontvangst te mogen nemen.

 

“Het grote succes van The Common Linnets op het Eurovisie Songfestival 2014 in Denemarken, waar ze met het nummer ‘Calm After The Storm’ de tweede plaats bereikten, heeft een ware opleving van de country muziek in ons land veroorzaakt”, aldus Tom Ensink, voorzitter van de DCMA, welke samen met bestuurslid Pedro van den Elzen de DCMA Ambassador Award aan The Common Linnets overhandigde. “Waar vroeger het genre als een ‘guilty pleasure’ werd bestempeld, mag je er tegenwoordig gewoon voor uitkomen dat je het mooie muziek vindt. En zo hoort het ook.”

 

Het succes van The Common Linnets kwam voor de band zelf als een verrassing. Aanvankelijk zouden The Common Linnets zich beperken tot één album en een groots, afsluitend optreden op 21 juni 2014 in het FC Twente stadion De Grolsch Veste, wat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot Tuckerville. Echter, de single en het album werden een groot succes en bereikten in vele landen zelfs de top van de hitlijsten. Gezien de grote vraag volgde er eind 2014 een complete, succesvolle Europese Tournee en wordt momenteel gewerkt aan een nieuw album, dat deze zomer/dit najaar zal verschijnen. Nummers van het nog uit te komen album worden al opgepikt. Het nummer ‘We Don’t Make The Wind Blow’ wordt gebruikt in de (Europese uitzendingen van de) nieuwe FOX TV-serie ‘Wayward Pines’, hetgeen alweer tot airplay leidt.

 

Van 22 mei t/m 19 juni touren The Common Linnets door Duitsland en Zwitserland als Special Guest in de “Peter Maffay & Band: Niemals war es besser” Live & Laut Open Airs 2015. Vervolgens staan er een aantal zomerfestivals en openlucht optredens op de agenda, waarna in november en december de grote Nederlandse podia weer worden aangedaan. En achter de schermen wordt hard gewerkt aan de plannen voor een Amerikaans avontuur. The Common Linnets zijn nog lang niet uitgezongen.

 

Dat The Common Linnets tweede zijn geworden op het Eurovisie Songfestival 2014 is gezien de grote klasse van deze artiesten misschien nog niet zo verwonderlijk. Dat Nederland tweede wordt met een countrysong is echter iets wat niemand ooit had kunnen bedenken. Countrymuziek is in Nederland weer in de spotlights geplaatst en dat merkt de DCMA op alle vlakken (ledental, boekingen, interesse vanuit de pers, enzovoort). De DCMA Ambassador Award is dan ook volledig op zijn plaats bij The Common Linnets.