New Country

Beste leden,

Het bestuur is inmiddels hard bezig met het opzetten van het DCMA gala 2012 dat op 9 september 2012 weer in de Lievekamp zal worden gehouden. De programmering is nagenoeg rond en zal binnenkort bekend worden gemaakt. Als vanouds hebben we gekozen voor een opzet waarin zowel oud als jong, traditioneel en new ruimschoots aan bod komt.

Binnen het bestuur worden soms discussies gevoerd of nieuwe vormen van country nog wel het predicaat ‘country’ verdienen. Dit is een boeiende discussie, waar vaak nostalgische gevoelens en persoonlijke smaak een rol spelen. Country is een muzieksoort die zich al bijna 60 jaar constant vernieuwd heeft.

Ik heb mij ooit laten vertellen dat Roy Acuff (de motor achter de beroemde Grand Ole Opry in de jaren veertig en vijftig) gezworen had dat zolang hij de baas was, er nooit een drumstel in de Opry mocht komen. Wie kan zich dat nu nog voorstellen?

Je verzetten tegen modernisering is daarom zinloos. De muziek gaat toch zijn eigen weg. Inmiddels is de ‘new country’ beweging de meest populaire muziekvorm in de VS. Omdat ik mij uiteindelijk ook privé heb ingelaten met een new country project, heb ik mij weer eens verdiept in de huidige country klanken die de VS nu verlaten. Het is echt ongekend wat die artiesten thans bereiken, met als een van de hoogtepunten m.i. de stadion tour van Tim McGraw en Kenny Chesney.

Als je de populariteit afmeet aan het aantal facebook volgers, dan zie je dat Tim bijvoorbeeld 4,7 miljoen (!) volgers heeft.  Taylor Swift heeft 17 miljoen (!) volgers en 32 miljoen ‘likers’, waarbij ik overigens de eerste ben om toe te geven dat Taylor wel heel erg de pop kant op gaat. Toch prijkt het geweldige nummer ‘Mean’ op haar recente World Tour Live CD en DVD. Wie gaat ontkennen dat ‘Mean’ een fantastisch puur country nummer is?

Het blijft een raadsel waarom de (mijns inziens hernieuwde) populariteit van de country muziek in de VS aan Nederland voorbij lijkt te gaan. (Zie ook het Elsevier artikel dat elders op deze website wordt gelinked).

Het DCMA bestuur heeft daarom besloten tot het opzetten  van een ‘new country initiatief.’ Bedoeling is dat een aantal ‘new country’ fanaten de koppen bij elkaar gaan steken en gaan kijken hoe de new country in Nederland op een hoger plan getrokken kan worden. Hoe we dat gaan doen, weten we nog niet. Maar het is de bedoeling om een jonger nieuw publiek aan te spreken, en jonge muzikanten aan te zetten tot het maken van deze muziek.

Op het gala zullen ook een aantal new country acts hun opwachting maken.

Betekent dit nu dat de DCMA helemaal ‘new country minded’ gaat worden? Natuurlijk niet, alle country liefhebbers, ook degenen die de oudere stijlen prefereren zich nog altijd thuis moeten blijven voelen bij de DCMA. Ook de ‘old schoolers’ zullen dus op het gala ruimschoots aan hun trekken komen. We hebben daar zelfs een mooie surprise act voor in het verschiet! Hou de berichtgeving dus in de gaten!

Met vriendelijke groet,
Tom Ensink
Voorzitter DCMA